Adreça: C/Rambla Catalunya, 120 3º 3ª (08008 Barcelona)
Telèfon: 934 553 639              Email:  info@ac5-online.com

Per a moltes famílies, l'hora de ficar al llit als seus fills es converteix cada dia en un problema que afegeix tensió al final de les esgotadores jornades laborals. Les solucions intentades no solen donar els resultats desitjats i es mantenen batalles diàries que no afavoreixen a ningú. El problema s'agreuja quan, a més, el nen es desperta diverses vegades durant la nit i acaba per no deixar-nos dormir.

Per intentar provocar canvis en aquest ordre de coses, en primer lloc hem de tenir en compte que cada nen té unes necessitats de son particulars i molt diferents a les necessitats dels adults.

Al voltant dels dos anys d'edat un nen requereix, com a mitjana (dormir més o menys no és anormal), unes dotze hores de son per nit, més una o dues de migdiada. En avançar en edat, els seus períodes de son aniran disminuint progressivament fins estabilitzar-se a mesura que s'aproxima a l'edat adulta.

Els motius pels quals els nens es resisteixen a anar a dormir amb molt diversos: no volen apartar-se del nucli d'activitat, tenen por a la foscor, potser se sentin insegurs quan estan sols, etc. De qualsevol manera, els pares han de decidir el moment precís en què el nen ha de dormir i procedir en conseqüència. 

Per aconseguir que l'hora d'anar a dormir no sigui una guerra contínua establirem uns hàbits nocturns regulars perquè el nen sàpiga que arriba el moment d'anar a dormir. A mesura que s'acosta el moment, convé assegurar-se que baixa el nivell d'activitat del nen: podem canviar els jocs molt actius per activitats més relaxades (com la lectura o escoltar música), i les rutines que inclouen la higiene habitual i que suposen una pauta del procés: rentar-se les dents, banyar-se ...

És beneficiós intentar que el moment d'anar a dormir es converteixi en alguna cosa especial, càlid i acollidor. A molts nens els encanta escoltar el mateix conte una i altra vegada abans d'anar a dormir, mentre que a altres els apassionen les cançons infantils.

Amb nens una mica més grans, el moment d'anar al llit és una excel·lent oportunitat per apropar-nos a ells, per conversar i atendre les seves inquietuds.

En qualsevol cas, recordem que encara cal mantenir unes rutines, tampoc podem convertir-les en un procés cansat i interminable. No s'han de tolerar interminables evasives per part del nen, és convenient marcar clarament el límit (per exemple: dos contes ia dormir) i acollir de forma conseqüent a això.